OOGSTDANKDAG, zondag 6 oktober 2024.

20 september 2024 | Denekamp

En de boer ploetert verder

We zijn met z’n allen domweg te veel van onze aarde gaan vragen en we weten dat het zo niet langer kan. Dat zorgt voor onbehagen en angst, een doemscenario waar we niet aan willen denken en dat we ook met omgekeerde vlaggen niet kunnen verhullen. De ooit zo machtige boerensector heeft ook zelf deels bijgedragen aan de huidige malaise. Is er niet te laat gezocht naar economische rendabele oplossingen voor uitdagingen op het gebied van klimaat en stikstof? Stikstof is niet een probleem van de boeren alleen, maar van ons allemaal, net zoals de klimaatcrisis. De pijn van de boeren moet daarom de pijn van ons allemaal zijn. Te gemakkelijk wordt gewezen in de richting van de agrarische sector, alsof daar het probleem zou liggen. Het valt niet te ontkennen dat we de landbouw nog steeds nodig hebben om in ons voedsel te voorzien. Zonder een strategische visie van de overheid op voedsel en landbouw, weet niemand waar hij of zij aan toe is. Nu zijn er veel regels die om de haverklap veranderen. Veel agrariërs leven in angst en onzekerheid.

De toekomst is onduidelijk. Dat vreet aan mensen. Men is lange dagen aan het werk op hun land, in de stallen bij het vee, terwijl er in hun leven zoveel speelt. Werkdruk; onzekerheid over de toekomst; gevolgen van ziektes onder dieren en/of gewassen; misoogst door natte/droogte; hun opvolging en opboksen tegen het huidige negatieve sentiment. Dit alles raakt henzelf, maar ook hun gezinnen. Allemaal zullen we stappen terug moeten doen om onze uitgeputte en geschonden aarde rust te gunnen met kans op herstel.

 De mens kan niet zonder natuur, maar de natuur wel zonder de mens

 Elke stap tot verbetering en behoud van onze mooie aarde is een nieuw begin een teken van hoop. Als ons gemeenschappelijk huis, Moeder Aarde gezond is, zal zij ons en onze kinderen/kleinkinderen, dag in dag uit, het leven schenken.

Na de Eucharistieviering van 10.30 uur en het Kevelaerlof van 15.00 uur, beide met zang van ons groot Sint Nicolaas koor, is er koffie achter in de kerk.                                                                       

 

Werkgroep Oogst Dank.