Passieconcert op Paaszaterdag als een ode aan Maria

4 februari 2024 | Ootmarsum

Het is inmiddels ook één van de tradities in Ootmarsum en die valt samen met de meest bekende tradities van de Siepelstad. Dat zijn de Paasgebruiken en op Paaszaterdag klinkt er in de r.-k. kerk Simon en Judas onder meer het Stabat Mater.  De rode draad van het concert is een ode aan Maria. Naast het Stabat Mater hoort u onder meer prachtige vocale muziekwerken van Verdi, Franck en Schubert. Het programma biedt tevens muziek van Vivaldi en Händel en von Gluck. Deze composities worden uitgevoerd door solisten,  die hun sporen verdiend hebben op aansprekende nationale en internationale concertpodia.

Vol passie en emotie
Op Paaszaterdag bundelen Ukraine Liberaty Orchestra en Camerata Amsterdam hun muzikale krachten. Samen vormen ze het Camarata Amsterdam-Kiev en met de sopranen Maria Knihnytska, Tania Yefimenko, de mezzo-sopraan Yuliia Postavnycha, bariton Volodymyr Yefimenko en op fluit Anfissa Prokoviefa zorgen ze samen voor een concert met een bijzondere lading. Camerata Amsterdam, de vaste speler van het passieconcert, heeft het Ukrain Libraty Orchestra (ULO) omarmd. Gezamenlijk trekken deze topmusici onder de naam Camerata Amsterdam-Kiev nu door het land om het publiek te laten genieten van prachtige muziek. De algehele leiding is in handen van een ras Siepel Jeroen Weierink.

Op Paaszaterdag 30 maart kunt u getuige zijn van een bijzonder concert, waarbij passie en emotie de kernwoorden zijn. Het uit de katholieke traditie komende ‘Stabat Mater’ van Giovanni Pergolesi zal deze Paaszaterdag worden uitgevoerd in de historische r.-k. kerk H.H. Simon en Judas met haar schitterende akoestiek. Het werk verklankt het verdriet van Maria tijdens het lijden en de kruisdood van haar zoon. Hemelse muziek op deze ‘Stille zaterdag’.

Nadat de Poaskearls met hun paard en wagen van het marktplein vertrokken zijn om paashout te halen en vóórdat ze met volle wagens weer door het centrum van Ootmarsum rijden, kunt u genieten van dit prachtige muzikale werk.

Muziek biedt een hoopvolle toekomst
Muziek is er voor iedereen; maar zeker voor het uit vluchtelingen bestaande  Ukraine Liberaty Orchestra is het troostend en zalvend. Muziek biedt hoop voor de toekomst. Ook voor hen, die Oekraïne hebben verlaten, omdat ze daar gevaar liepen.

De solisten Maria Knihnytska, Tania Yefimenko, en Volodymyr Yefimenko maakten eerder in Ootmarsum grote indruk op het publiek. Zij vervullen tijdens dit passieconcert wederom een prominente rol. Ze worden gecompleteerd door mezzo-sopraan Yuliia Postavnycha. Fluitiste Anfissa Prokoviefa heeft een special band met Ootmarsum waar ze een aantal maanden gewoond heeft.

Jeroen Weierink dirigeert voor de zevende keer het Passieconcert in zijn geboortestad. Alle keren was het een ‘uitverkocht huis.  Na deze reeks concerten kan de Siepelstad inmiddels zeker spreken van een extra Passietraditie in het mooie Ootmarsum.

Het Passieconcert begint om 15.00 uur in de r.-k.kerk in Ootmarsum. Kaarten zijn te reserveren bij de VVV Ootmarsum Markt 9, Tel: 06-28234830 of per mail: info@nootsprong.nl. Voorafgaande aan het concert zijn ook kaarten te verkrijgen bij de kerk. Verder info:www.nootsprong.nl

Bron: In en om Ootmarsum