Wie ben Ik?
Lieve mensen,
Allemaal hebben we wel eens behoefte aan feed-back, d.w.z. dat iemand anders jou iets zegt over jouw gedrag, jouw handelen, jouw persoon. Dat kan in positieve zin zijn, maar ook kan dit kritisch zijn. Feed-back is onmisbaar wanneer je b.v. wilt groeien of beter wil worden in jouw werk. Het bevordert een positieve werksfeer en leefsfeer. Feed-back kom je overal tegen, zowel thuis als op de werkvloer. Het zorgt vaak ook voor waardering en erkenning in jouw werk, maar ook in de persoonlijke relatie. Ieder van ons heeft daaraan wel eens behoefte, om te weten wat de ander van je vindt, wat een ander van je denkt. Je bent nieuwsgierig naar hoe er over jou wordt gesproken. En ook hoe er ook over jou wordt geroddeld. Het is goed dat wel elkaar daarop bevragen. Soms kan het zijn dat we iemand helemaal verkeerd inschatten, waardoor je een negatief beeld krijgt van iemand. Het/ helpt om iemand beter te leren kennen.
Dat moet ook Jezus hebben gedacht, toen Hij aan zijn leerlingen de vraag stelde: Wie zeggen ze dat ik ben? Ook Hij heeft er behoefte aan om te weten hoe de mensen over Hem denken. En dan komen er verschillende antwoorden: sommigen zien in Hem een nieuwe Johannes de Doper, de profeet die in de woestijn opriep om zich te bekeren en later door Herodes werd onthoofd. Andere mensen zien in Hem de profeet Elia, een profeet die 900 jaar voor Hem leefde en nu weer teruggekomen was op aarde. De profeet die geen blad voor de mond nam en heel zijn leven opkwam voor gerechtigheid. Weer anderen herkennen in Hem iets van de oude Joodse profeten, zoals Jesaja of Jeremia. Zo keken veel mensen heel verschillend tegen Hem aan. En wij zouden daar nog veel mensen uit het verleden aan kunnen toevoegen. Maar daar gaat Jezus niet op in. Veel benieuwder is Hij naar wat wij van hem vinden.
“Maar gij, wie zegt gij dat ik ben?” Met andere woorden: Wat beteken Ik voor jullie? “Gij zijt de Christus”, antwoordt Petrus, dat hetzelfde betekent als de Messias. Dat wil Jezus eigenlijk niet horen, want de Messias verbinden de Joden met de politieke leider die het land zou verlossen van de Romeinse onderdrukking en die dan het oude koninkrijk van koning David zou herstellen. Nee Jezus is geen politiek leider, maar hij wil een godsdienstige, religieuze leider zijn. Daarom verbood Hij zijn leerlingen ook nadrukkelijk daar iets van te zeggen. Nee, Hij is geen heerser, maar een dienaar, en dat dit consequenties heeft voor zijn leven, dat dit Hem zijn leven kan gaan kosten. Zoals zovele rechtvaardige dienaren, die opriepen tot gerechtigheid, voor en na Hem is overkomen. Daarom ook zegt Hij tegen Petrus: Ga weg van mij, want gij laat u leiden door menselijke overwegingen, en niet door wat God wil! Petrus en de andere leerlingen begrijpen er niets van, van wie en wat Hij is. En dan voegt Hij eraan toe: wie Mijn volgeling wil zijn, zal zichzelf moeten verloochenen en zijn kruis op nemen. Dus het gaat niet om jou, maar het gaat erom hoe jij je inzet voor jouw medemens, voor naastenliefde, voor vrede en gerechtigheid. En dat zal niet zonder gevaar voor eigen leven gaan.
En dan komt de vraag: wie in Jezus voor ons? Kennen we Hem echt? Zo echt dat we ook naar Hem luisteren en ons best doen om in ons eigen leven Hem ook te volgen? Kunnen we dat: onze medemensen liefhebben, helpen waar nodig, vergeven om te herstellen, altijd maar rekening houden met anderen? Jezelf wegcijferen en doen wat je moet doen? Soms moet je tegen de stroom in gaan. Openstaan voor anderen die het niet meer zien zitten, voor mensen voor wie anderen al de deur hebben dichtgegooid.
Als volgelingen van Jezus doen wij andere dingen dan anderen. Niet uitslapen op zondag, maar zoals nu, op zaterdagavond het werk neerleggen en samen vieren, met koor en orgel, met klokkengelui. En ons vertrouwen uitspreken in God die ons de toekomst indraagt. Want de dingen van God, zijn andere dingen dan die van de mensen. Amen
Pastor Kerkhof Jonkman