Mededelingen van locatieraad en Pastoraatsgroep

4 april 2024 | Ootmarsum

Belangrijke info- en meedenkavond over de toekomstmogelijkheden van onze kerk.

Beste mensen, graag attenderen we u er nogmaals op om op maandagavond 15 april om 19.30 uur in de zaal van Het Damast met ons van gedachten te wisselen over de toekomst van onze kerk en met name ook het kerkgebouw. We vinden het erg belangrijk ook uw mening te horen in deze belangrijke kwestie. Onze kerk is en moet het centrum van onze gemeenschap blijven. De avond begint met een korte uiteenzetting van locatieraad en pastoraatsgroep waarna het woord aan u is. Uiteraard is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar van gedachten te wisselen. We hopen velen van u te mogen begroeten. Het is in ons aller belang. Noteer de datum 15 april aub!

Belangrijke mededeling. Wijziging in de Kerk TV. Als u kerk TV kijkt via het analoge Cogas kanaal dan heeft u waarschijnlijk een mededeling ontvangen waarin wordt aangegeven dat met ingang van 1 mei 2024 geen kerk TV meer kunt kijken via het analoge kanaal van Cogas. Kerk TV blijft wel, maar om kerk TV te kunnen blijven kijken moet u hoe dan ook over een internet aansluiting te beschikken. Als dat het geval is, heeft u een aantal mogelijkheden. 1. Via een laptop (computer) 2. Via een iPad of tablet 3. Via het beeldscherm van uw TV. Wanneer u voor deze optie 3 kiest moet u een kastje plaatsen tussen uw internetaansluiting en de TV. (Kosten rond de € 275). Dit kastje is te bestellen bij Oude Lashof of EP Molendijk. Beide in Denekamp. Als u kerk TV wilt blijven kijken neem dan tijdig maatregelen.

Expositie van Kazuifels in de kerk op 14 april tijdens Fashion Sunday
Een verzoek namens ‘Heemkunde oalde gemeente Weersel’ deed me denken aan het moment van een maand geleden. Op zoek naar iets, trok ik een kastdeur in het parochiecentrum open. Een geur van mottenballen kwam me tegemoet en daar doorheen zag ik een kast vol kleding. Toen ik beter keek en een enkel stuk aan de kleerhanger uit de kast haalde, bleek dat ik een prachtig oud kazuifel in mijn handen had. Een verdere blik leverde een stuk of zes oude kazuifels, een koormantel en bijbehorende stola’s en albe’s op. Te mooi om weg te doen en te oud om nog te dragen… maar om ze alleen in de kast te laten hangen? Het verzoek van de Heemkunde betrof de vraag naar een kazuifel dat oorspronkelijk uit het kasteel Saterslo ( bij Saasveld) moest komen. In een artikel uit de Tubantia van 25-10-2007 werd over dit kazuifel geschreven dat het in 1818, na de sloop van het kasteel, uiteindelijk in Ootmarsum belandde. Later werd dit kazuifel, samen met een ander kazuifel, in 1935 in bruikleen gegeven aan het Catharijneconvent in Utrecht; het kerkelijk museum van Nederland. De uitleen werd eigenlijk vergeten en het was dat Frans Swennenhuis, die in 1972 de festiviteiten rond de afronding van de restauratie van de r.k.-kerk organiseerde, er weer aan herinnerd 6 werd. Hij legde contact met het museum, sprong even later in de auto en bracht deze beide kazuifels weer terug naar huis. Met het verzoek van ‘’Heemkunde oalde gemeente Weersel’, kwam het idee om een expositie te houden van deze en andere oude kazuifels. Een mooie aanvulling op de bezichtiging van de oude koormantel uit 1749, die in volle glorie is te zien in de vitrine achter in de kerk. Wat combineert deze tentoonstelling met Fashion Sunday? Veel antieke kerkelijke gewaden zijn gemaakt van verknipte damesjaponnen. Rijke, adellijke vrouwen schonken hun mooiste baljurken aan de kerk, aan de pastoor in ruil voor een gebed of voor hun zielenheil. Van baljurk tot kerkgewaad, veelal gemaakt door vrouwelijke kloosterlingen en welgestelde katholieke dames. Juist zij drukten hun vrouwelijke stempel nog eens extra op deze prachtige gewaden. Dus kom vooral zelf kijken naar wat wij uit de kasten en laden van onze pastorie hebben gehaald. Op zondag 14 april, tijdens Fashion Sunday, hangen onze mooiste kazuifels voor jou in de Simon en Judaskerk. Bewonderingswaardig!