Preek Hubertusviering 2024

10 november 2024 | Lattrop, Overwegingen

 Zorg om heel de schepping

Wat weten we lieve mensen van Hubertus? Ja, hij was de zoon van de hertog van Toulouse, en was in dienst van het hof van koning Diederik. Aan geld geen gebrek, hij genoot van het leven. Hij was getrouwd en had een zoon, Floribertus. Maar op een dag sterft zijn vrouw, hij is daar erg verdrietig om. Hij probeert deze verdrietige tijd door te komen door te gaan jagen en feesten. Dat helpt volgens hem om zijn verdriet te verwerken. Op een dag, wanneer hij op jacht is, dan ziet hij opeens een prachtig hert. Daar moet hij achteraan, om die te bemachtigen. Opeens staat hij oog in oog met het hert en staat klaar om deze met pijl en boog neer te schieten. Op dat moment gebeurt er iets wonderlijks, opeen ziet hij tussen het gewelf een bijzonder licht, dat een kruis vormt. Het kruis verlamt hem en hij vergeet te schieten. Dan hoort hij een stem die tegen hem zegt: Door al jouw rijkdom op aarde moet je de echte rijkdom van de hemel niet vergeten. Ineens beseft hij dat hij te veel heeft gedacht aan zijn eigen plezier en daardoor God is vergeten. Dat zal vanaf nu anders worden.

Hij beseft dat het kruis het symbool is van de liefde van God, dat de natuur ook Gods schepping is en niet iets om zomaar willekeurig te doden. Hij keert zijn leven om, doet afstand van zijn titels, zijn rijke leven en gaat als kluizenaar leven in een afgelegen hut, ergens in de Ardennen. Hij praat over het leven van Jezus, hoe Hij de schepping waardeerde, hij wordt priester en later zelfs bisschop. Hij trekt rond en laat ons zien dat wij in de schepping Gods Hand moeten zien. Dat wij onderdeel zijn van de natuur. Ik weet niet of het allemaal zo gebeurd is, het is dan ook een legende, maar zij laat ons wel zien dat de schepper verborgen zit in heel onze natuur, waar we als het ware een eenheid mee vormen.

Was dat ook niet de waarschuwing van paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si? Je zou mogen zeggen zijn klimaatbrief over het samen zorgen voor ons gemeenschappelijk huis? Hij zegt dat de hele aarde en alles wat erin zit, van God is. Hij is de schepper en wij allen zijn geroepen om Hem te prijzen. Deze paus maakt zich net als Hubertus zorgen over de huidige stand van onze aarde, hoe wij in onze wereld omgaan met sociale ongerechtigheid. God schept de wereld voor ons allemaal, ieder van ons heeft de taak om dat huis ook goed leefbaar te houden. Alle huisgenoten moeten in hun waarde gelaten worden, alles is ook met elkaar verbonden. Alles wat je doet heeft invloed op het hele huis. Als we goed voor de aarde zorgen, dan is dat goed voor iedereen. Iedereen hebben we daarbij nodig. Bouwvakker, verpleegkundige, leraar, politicus, boer en ook de jager. We kennen allen de problemen van deze tijd: De aarde wordt vervuild, het klimaat verandert, er is tekort aan zoet water, de natuur gaat achteruit, en de kwaliteit van leven gaat achteruit en de eenzaamheid neemt toe. Het één voor twaalf, we hebben niet meer zoveel tijd, want de aarde schreeuwt om verandering, om erkenning.

De aarde, ooit zo mooi geschapen, wij vernietigen haar en daarmee maken we het leven onmogelijk voor de toekomst. Ooit sloot god een verbond met Noach om nooit meer de aarde om te laten komen door de zondvloed. Maar wat is er van terecht gekomen?

Ooit zei Jezus, maak je je toch niet bezorgd over eten, kleding en voedsel, kijk naar de vogels op het veld, ze zaaien niet en maaien niet, ze hebben geen voorraadkamers, maar God voedt ze. We moeten weer leren dat de dieren er niet zijn voor ons, maar dat we samen onderdeel zijn van Zijn schepping.  Laat Twente geen vuilnisbelt worden van ons verbraste leven, of een woestijn, waar de Dinkel een droge rivierbedding is geworden.

Lieve mensen, het is de hoogste tijd om ons opnieuw te verbinden met onze natuur, ervan te houden, hierdoor gaan wij dieren en planten, spullen waarderen, in plaats ze als objecten te zien die je grenzeloos mag gebruiken.

Ook de jagers hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid om deze verandering vorm te geven. De tijd is voorbij dat je zomaar overal op kon schieten als individuele jager. We opereren nu veel meer in Wild beheers eenheden, waarin jullie gezamenlijk optrekken, en vooral zorgen voor een goede en verantwoorde stand van de natuur, binnen jullie eigen Wild beheerseenheid. Sluit een verbond met de natuur, leef in liefde, solidariteit, en vooral met respect voor de ander. Besef dat we allen afhankelijk zijn van moeder aarde, met al wat erop leeft en groeit. Laat Hubertus ons daarbij inspireren, opdat Gods schepping ooit weer een bloeiende tuin mag worden. Laten wij dit doen als goede rentmeesters van de natuur die God ons heeft toevertrouwd. Laten wij rentmeesters worden, zoals de heilige Hubertus ons tot voorbeeld was. Amen.

Lattrop, 9 november 2024 Pastor Jan Kerkhof Jonkman