Brits-Italiaanse tiener Carlo Acutis

24 mei 2024 | Rubriek

Rome, 23 mei 2024 – Paus Franciscus maakt de weg vrij voor de heiligverklaring van de zalige Carlo Acutis nadat er een nieuw wonder aan hem wordt toegeschreven. 

Carlo Acutis is geliefd onder jongeren en staat bekend als ‘de cyberheilige’. De van oorsprong Engelse Carlo Acutis stierf op 15-jarige leeftijd aan leukemie in het Italiaanse Monza. Carlo maakte meerdere pelgrimstochten naar de Assisi en hij werd er begraven. Paus Franciscus heeft de millennial in 2020 zalig verklaard nadat een Braziliaans kind miraculeus genas in 2013 van een dodelijke ziekte nadat het tot Acutis had gebeden.

Inmiddels is er een nieuw wonder bekend geworden dat aan Carlo wordt toegeschreven. In een decreet op 23 mei 2024 keurde Paus Franciscus de wonderbaarlijke genezing goed van een 21-jarige uit Costa Rica, Valeria Valverde. Valeria studeerde in 2022 in Florence, waar ze na een bijna fataal fietsongeluk in het ziekenhuis kwam te liggen met ernstig hoofdletsel. Daardoor moest ze een zware operatie ondergaan. Haar familie werd verteld dat haar situatie zeer kritiek was en dat ze elk moment kon sterven.

Haar moeder Liliana besloot een paar dagen na het ongeluk, op 8 juli 2022, een pelgrimstocht naar het graf van Carlo Acutis in Assisi te maken om te bidden voor haar dochter. Diezelfde dag liet het ziekenhuis aan haar weten dat Valeria spontaan begon te ademen. De volgende dag bewoog ze uit zichzelf en had ze gedeeltelijk haar spraak terug.

Op 18 juli werd Valeria ontslagen van de intensive care, nadat een CAT-scan aantoonde dat haar bloeding verdwenen was. In tegenstelling tot de medische voorspellingen, had Valeria slechts één week fysiotherapie nodig voor haar herstel. Op 2 september 2022, slechts twee maanden na haar ongeluk, ging ze met haar moeder op bedevaart naar het graf van Carlo Acutis in Assisi om haar volledige genezing te vieren.

In het decreet dat op donderdag werd vrijgegeven, kondigde Paus Franciscus aan dat hij een Consistorie van Kardinalen bijeen zal roepen om te beraadslagen over de heiligverklaring van de Zalige Carlo Acutis.

https://kro-ncrv.nl/carlo-acutis-eerste-millennial-heilige-paus-erkent-wonder-voor-heiligverklaring