Pastorpraat

29 mei 2024 | Rubriek

juni 2024

Op 2 juni ontvangen in onze parochie de laatste groepen jongens en meisjes het sacrament van de eucharistie of het Vormsel. Ook worden er kinderen gedoopt. Het is een heel speciale zondag want het is Sacramentsdag.

Sacramentsdag heeft voor mij persoonlijk nog een bijzondere betekenis. In ‘ons’ dorp, waar ik vandaan kom, bestaat nog steeds een Heilig Bloedprocessie, de Boxmeerse Vaart genoemd. Al vanaf de vijftiende eeuw trekt veertien dagen na Pinksteren ‘de Vaart’ door de feestelijk versierde straten van Boxmeer. Ieder jaar zijn duizenden mensen getuige van een prachtig schouwspel, waaraan honderden schoolgaande kinderen uit Boxmeer en de omliggende dorpen meedoen. Samen met gilden en muziekgezelschappen en een groot aantal vrijwilligers maken zij ‘de Vaart’ tot een heel bijzondere en feestelijke dag van vieren, bidden, zingen en ontmoeten. Het is niet zo dat iedereen die eraan meedoet gelovig is, er zijn ook mensen die het een mooie gelegenheid vinden elkaar te ontmoeten. Of om gewoon een cultureel evenement bij te wonen. De traditie is niet helemaal zoals vroeger gebleven, maar heeft ook nieuwe hedendaagse elementen gekregen. Maar het belangrijkste is gebleven, de aanbidding en het gebed vormen de kern. (boxmeersevaart.nl )

Een processie is letterlijk zichtbaar maken wat wij zijn, Gods Volk onderweg. In onze reis door het leven wordt het onder andere zichtbaar gemaakt als kinderen gedoopt worden, mee mogen gaan naar het altaar, en bij het heilig vormsel de keuze van hun ouders bevestigen. In hun reis door het leven zullen zij op hun eigen wijze deel uitmaken van dat Gods Volk onderweg en onze gemeenschap. Mogen wij ook zo met hen mee optrekken, in vreugde en in de gebrokenheid van het leven en- wie weet – vinden we met elkaar en anderen heel nieuwe wegen om te gaan.

Pastor ingrid Schraven